Pikantna pasta z papryczek chilli.
21:06:00
Coś dla amatorów ostrości? Dobry wybór! Dzisiaj zapraszam Was na domową pastę z papryczek chilli. Tej pasty używam jako dodatku do mięsa, zup czy sosów i nie wyobrażam sobie gotowania bez niej. Warto również dodać, że pikantne przyprawy i dodatki poprawiają przemianę materii oraz pomagają oczyścić organizm z toksyn. Mój pikantny przecier przechowuję w małych słoiczkach o pojemności 80 gram, dzięki czemu mogę na spokojnie dawkować odpowiednią ilość produktu. Polecam! :)
SKŁADNIKI: ( na około 5-7 słoików)
- 1 kg papryczek chilli
- pół główki czosnku
- łyżeczka brązowego cukru ( można pominąć )
- 1/2 szklanki ciepłej wody
WYKONANIE:
- Przed rozpoczęciem pracy zawsze ubieram gumowe rękawiczki i uchylam okna.
- Papryki płuczemy, przekrajamy na pół i wyciągamy nasionka.
- Papryczki w całości lub w ćwiartkach wrzucamy do miksera lub rozdrabniacza ( możecie również użyć blendera, lecz czeka Was więcej pracy :) )
- Czosnek obieramy i wrzucamy całe ząbki do papryk.
- Całość zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na około 5 minut.
- Po tym czasie uruchamiamy mikser i mielimy, aż masa będzie idealnie gładka.
- Pastę przelewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając.
- Ciepłą pastę przelewamy do czystych słoiczków i zamykamy, aby same się zawekowały.
- Gotowy produkt przetrzymujemy w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu.
Smacznego :)
2 komentarze
Zapisuję do wykonania :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam i znalazłam, dzięki.Prosty a konkretny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń