gry online

Lekki kurczak według przepisu kung-pao z orzeszkami.

22:05:00

No i jest. Można powiedzieć, że wreszcie dorosłam do kuchni orientalnej. Jak wiadomo, kuchnia ta z reguły jest zdrowa i lekkostrawna. W mojej wersji to danie jest jeszcze zdrowsze i lżejsze, ponadto stanowi kopalnie zdrowia i energii (dobrej energii!). Przyrządzam je z ryżem i makaronem ryżowym, przy czym uważam, że w obu wersjach smakuje perfekcyjnie. Wedle uznania można dodać do niego ulubione warzywa, takie jak pędy bambusa, marchewkę czy seler.  Danie najlepiej smakuje przygotowane w woku. Poniższe składniki starczą na dwie solidne porcje, z których każda ma 300 kcal.Polecam !


SKŁADNIKI:
  • 1/2 piersi z kurczaka (100g) - 100 kcal
  • 1/2 czerwonej papryki (115g) - 35 kcal
  • biała cebula - 20 kcal
  • woreczek ryżu lub dwie szklanki ugotowanego makaronu ryżowego - 300 kcal
  • garść orzeszków (15g) - 90 kcal

MARYNATA:
  • łyżka czerwonego wina ( wytrawne lub półwytrawne ) - 10 kcal
  • łyżka sosu sojowego - 6 kcal
  • kropla oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego lnu - 13 kcal
SOS:
  • łyżka czerwonego wina - 10 kcal
  • łyżka sosu sojowego - 6 kcal
  • 3 łyżki pasty z chilli ( przepis - KLIK ) - 5 kcal
  • 2 ząbki posiekanego czosnku - 10 kcal
  • łyżeczka brązowego cukru - 20 kcal
WYKONANIE:
  1. Kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy, po czym odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
  3. Zamarynowanego kurczaka, pokrojoną paprykę i cebulę podsmażamy  w woku na odrobinie oliwy.
  4. Gdy składniki się usmażą odkładamy je na talerz i wlewamy do woka składniki sosu.
  5. Gotujemy aż sos zacznie delikatnie bulgotać, wtedy dorzucamy podsmażone składniki.
  6. Całość dusimy około 15 minut, aby sos trochę zgęstniał.
  7. Ugotowany ryż lub makaron wrzucamy do sosu i podajemy.

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Inne posty.

0 komentarze