gry online

Pikantna pasta z papryczek chilli.

21:06:00


Coś dla amatorów ostrości? Dobry wybór! Dzisiaj zapraszam Was na domową pastę z papryczek chilli. Tej pasty używam jako dodatku do mięsa, zup czy sosów i nie wyobrażam sobie gotowania bez niej. Warto również dodać, że pikantne przyprawy i dodatki poprawiają przemianę materii oraz pomagają oczyścić organizm z toksyn. Mój pikantny przecier przechowuję w małych słoiczkach o pojemności 80 gram, dzięki czemu mogę na spokojnie dawkować odpowiednią ilość produktu. Polecam! :)

SKŁADNIKI: ( na około 5-7 słoików)
  • 1 kg papryczek chilli
  • pół główki czosnku
  • łyżeczka brązowego cukru ( można pominąć )
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
WYKONANIE:
  1. Przed rozpoczęciem pracy zawsze ubieram gumowe rękawiczki i uchylam okna.
  2. Papryki płuczemy, przekrajamy na pół i wyciągamy nasionka.
  3. Papryczki w całości lub w ćwiartkach wrzucamy do miksera lub rozdrabniacza ( możecie również użyć blendera, lecz czeka Was więcej pracy :) )
  4. Czosnek obieramy i wrzucamy całe ząbki do papryk.
  5. Całość zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na około 5 minut.
  6. Po tym czasie uruchamiamy mikser i mielimy, aż masa będzie idealnie gładka.
  7. Pastę przelewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając.
  8. Ciepłą pastę przelewamy do czystych słoiczków i zamykamy, aby same się zawekowały.
  9. Gotowy produkt przetrzymujemy w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu.
Smacznego :)


Inne posty.

2 komentarze

  1. Takiego przepisu szukałam i znalazłam, dzięki.Prosty a konkretny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń