Makaron z marchewki z sosem pieczarkowym.
17:00:00
Lubię, ba, wręcz kocham włoską kuchnię. Gdyby ktoś zapytał moich znajomych o moje ulubione danie, chórem odpowiedzieliby że jest to makaron w każdej możliwej postaci. O tak, pasta z gęstym sosem, z ogromną ilością startego sera… Niestety, ze względu na walkę o zdrowie i rozmiar S nie mogę zbyt często pozwolić sobie na tego typu bombę kaloryczną. Dlatego właśnie odkryłam wersję alternatywną – makaron bez mąki, jaj i właściwie bez kalorii, czyli pasta warzywna. Dzisiaj przedstawiam pomysł na wykorzystanie marchewki, która świetnie sprawdza się w połączeniu z ostrym, dobrze doprawionym sosem.
SKŁADNIKI:
- 1 duża marchewka - 15 kcal
- ½ piersi z kurczaka - 80 kcal
- kilka pieczarek - 15 kcal
- mała cebula - 15 kcal
- 4 łyżki jogurtu greckiego - 40 kcal
- sól, pieprz, pietruszka
WYKONANIE:
- Marchewkę obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw wykrajamy długie, grube paski.
- Kurczaka i cebulę podsmażamy na patelni teflonowej lub łyżeczce oliwy, doprawiamy.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy kilka minut.
- W tym czasie marchewkowy makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 5 minut.
- Do sosu dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy.
- Całość wykładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką.
2 komentarze
Super pomysł żeby zamiast makaronu zrobić go z marchewki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest tez makaron z cukinii :)
Usuń