gry online

Makaron z marchewki z sosem pieczarkowym.

17:00:00


Lubię, ba, wręcz kocham włoską kuchnię. Gdyby ktoś zapytał moich znajomych o moje ulubione danie, chórem odpowiedzieliby że jest to makaron w każdej możliwej postaci. O tak, pasta z gęstym sosem, z ogromną ilością startego sera… Niestety, ze względu na walkę o zdrowie i rozmiar S nie mogę zbyt często pozwolić sobie na tego typu bombę kaloryczną. Dlatego właśnie odkryłam wersję alternatywną – makaron bez mąki, jaj i właściwie bez kalorii, czyli pasta warzywna. Dzisiaj przedstawiam pomysł na wykorzystanie marchewki, która świetnie sprawdza się w połączeniu z ostrym, dobrze doprawionym sosem. 

SKŁADNIKI:


  • 1 duża marchewka - 15 kcal
  • ½ piersi z kurczaka - 80 kcal
  • kilka pieczarek - 15 kcal
  • mała cebula - 15 kcal
  • 4 łyżki jogurtu greckiego - 40 kcal
  • sól, pieprz, pietruszka


WYKONANIE:


  1. Marchewkę obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw wykrajamy długie, grube paski.
  2. Kurczaka i cebulę podsmażamy na patelni teflonowej lub łyżeczce oliwy, doprawiamy.
  3. Dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy kilka minut.
  4. W tym czasie marchewkowy makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 5 minut.
  5. Do sosu dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy.
  6. Całość wykładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką.


Inne posty.

2 komentarze

  1. Super pomysł żeby zamiast makaronu zrobić go z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń