gry online

Makaron ryżowym z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

21:02:00



Już niejednokrotnie mówiłam Wam, że uwielbiam makaron. Lubię czasem zapomnieć o kaloriach i zdrowym jedzeniu, pozwalam sobie wtedy na wszelkie zachcianki. Pewnie domyślacie się, że najczęściej wybieram makaron. Na szczęście nie każde pasta-danie musi być kaloryczną bombą. Dzisiaj zapraszam Was na zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny makaron z tuńczykiem, cebulką i sosem pomidorowym. Jest ( i wcale nie przesadzam! ) wręcz NIEZIEMSKI. Ilość kalorii jest znikoma, a ryba, makaron i warzywa dostarczą nam odpowiednich wartości odżywczych i minerałów. Czego chcieć więcej ? Polecam.

SKŁADNIKI:


  • makaron ryżowy 40 g – 150 kcal
  • 1 duży pomidor - 26 kcal
  • 2 duże łyżki tuńczyka - 60 kcal
  • 1 średnia cebula - 15 kcal
  • łyżeczka oliwy extra virgin - 25 kcal
  • dwa cieniutkie plastry mozarelli - 20 kcal
  • pieprz, sól,pietruszka


WYKONANIE:


  1. Pomidora obieramy ( nie wiesz jak to zrobić – KLIK ) i kroimy w kosteczkę.

  2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy.

  3. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidora, przyprawy i dusimy około 5 minut.

  4. Gdy pomidor uzyska konsystencje sosu dorzucamy tuńczyka i pietruszkę.

  5. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty aż napęcznieje.

  6. Odcedzamy pastę na sitku i wrzucamy do sosu. 

  7. Mieszamy, dodajemy pokrojoną drobno mozarelle i podajemy.


Smacznego !

                    

Inne posty.

0 komentarze