Makaron ryżowym z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
21:02:00
Już niejednokrotnie mówiłam Wam, że uwielbiam makaron. Lubię czasem zapomnieć o kaloriach i zdrowym jedzeniu, pozwalam sobie wtedy na wszelkie zachcianki. Pewnie domyślacie się, że najczęściej wybieram makaron. Na szczęście nie każde pasta-danie musi być kaloryczną bombą. Dzisiaj zapraszam Was na zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny makaron z tuńczykiem, cebulką i sosem pomidorowym. Jest ( i wcale nie przesadzam! ) wręcz NIEZIEMSKI. Ilość kalorii jest znikoma, a ryba, makaron i warzywa dostarczą nam odpowiednich wartości odżywczych i minerałów. Czego chcieć więcej ? Polecam.
SKŁADNIKI:
- makaron ryżowy 40 g – 150 kcal
- 1 duży pomidor - 26 kcal
- 2 duże łyżki tuńczyka - 60 kcal
- 1 średnia cebula - 15 kcal
- łyżeczka oliwy extra virgin - 25 kcal
- dwa cieniutkie plastry mozarelli - 20 kcal
- pieprz, sól,pietruszka
WYKONANIE:
- Pomidora obieramy ( nie wiesz jak to zrobić – KLIK ) i kroimy w kosteczkę.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy.
- Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidora, przyprawy i dusimy około 5 minut.
- Gdy pomidor uzyska konsystencje sosu dorzucamy tuńczyka i pietruszkę.
- Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty aż napęcznieje.
- Odcedzamy pastę na sitku i wrzucamy do sosu.
- Mieszamy, dodajemy pokrojoną drobno mozarelle i podajemy.
Smacznego !
0 komentarze