Lekka pizza z kalafiora z łososiem, papryką i czerwoną cebulą.
15:30:00
Kocham
przepisy, które mnie zaskakują. Jak wiecie mam na blogu serię
przepisów z cyklu „ niskokaloryczny Fast-food” . Zawsze cieszą
się Waszym uznaniem, podejrzewam że tym razem będzie podobnie,
szczególnie że przedstawię przepis na jeden z najbardziej
uwielbianych Fast-foodów, jakim jest pizza. Oczywiście, pizza w
oryginalnej wersji jest niesamowicie smaczna, niestety jest też
bombą kaloryczną. O ile na takową możemy pozwolić sobie od czasu
do czasu, o tyle moją możemy jeść bez ograniczeń. Przedstawiam
pizzę na cieście z kalafiora z mozarellą, łososiem, czerwoną
cebulą i papryką. Szczerze, ten przepis zagości w waszym menu na
stałe. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior 850 g – 190 kcal
- 1 jajko – 70 kcal
- ½ kulki mozarelli - 160 kcal
- ½ opakowania łososia wędzonego – 90 kcal
- Mała czerwona cebula – 15 kcal
- Mała czerwona papryka – 45 kcal
- 1 pomidor -30 kcal
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni.
- Kalafior dzielimy na różyczki i mielimy w Benderze na gęstą masę bez grudek.
- Masę przekładamy do pieluchy i odsączamy z nadmiaru wody ( należy to zrobić bardzo dokładnie! )
- Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
- Uzyskane ciasto formujemy w okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 30 minut, aż będzie twarde i chrupkie. Jeśli wierzch zacznie się nazbyt przypalać przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia.
- Gdy pizza jest już upieczona smarujemy ją sosem pomidorowym, a następnie układamy ser oraz pokrojone dodatki.
- Zapiekamy 5 minut.
- Pizzę dzielimy na 8 równych kawałków i podajemy.
Gotowe
!
Jeden
kawałek wyjątkowej pizzy ma jedynie 75 kcal, ponadto dostarcza
wiele wartości odżywczych i witamin. Smacznego
0 komentarze