Tarta z topinamburem, miesem drobiowym i mozarella.
15:17:00
Bez internetu i siły do życia nie byłam w stanie dodać nic na bloga. Zapalenie oskrzeli, które teraz męczy chyba każdego, dopadło również mnie. Ale wróciłam i żyje. I to ze zdwojoną siłą! Dzisiaj obiad, który przygotowałam dla siebie, mojej mamy, sióstr i małego Lewka :) W sumie najadło się z niego aż 5 osób ! Lekkie, zdrowe i pożywne, a jedna porcja to tylko ok.150 kcal! Czego chcieć więcej ? Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- topinambur ( 200 g ) - 152 kcal
- 2 jajka - 140 kcal
- pierś z kurczaka ( 100 g ) - 100 kcal
- 1 duży pomidor ( 170g ) - 200 kcal
- 1/2 kulki mozarelli light ( 75 gram ) - ok.100 kcal
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
- Topinambur gotujemy w osolonej wodzie i mielimy.
- Ugotowane warzywo odcedzamy, mielimy i studzimy.
- Pierś z kurczaka mielimy blenderem lub maszynką i podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
- Pomidor obieramy ( nie wiesz jak to zrobić ? KLIK ), kroimy i dodajemy do kurczaka.
- Farsz doprawiamy.
- Do wystudzonego topinambura wbijamy jajo i dodajemy przyprawy.
- Formę do tarty smarujemy oliwą i wypełniamy masą z topinambura.
- Na wierzch wykładamy mięso.
- Mozarelle drobno kroimy i mieszamy z jajkiem, po czym polewamy tarte.
- Zapiekamy aż całość ładnie się zetnie.
2 komentarze
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję :). Mam tylko pytanie, czy topinambur jest mocno wyczuwalny w smaku?
OdpowiedzUsuńTopinambur w smaku jest bardzo zbliżony do ziemniaka :) Jedyna różnica to delikatnie wyczuwalny, aromatyczny posmak słonecznika ;) Pozdrawiam!
Usuń