Tartaletki z kasza gryczana i jajkiem, czyli kuchnia (nie)zwykla.
20:23:00
W końcu znalazłam chwilę, żeby coś tu podrzucić! Przygotowania do matury, szkoła, dom i prawo jazdy wyjątkowo skutecznie odciągają mnie od blogowania. Ale teraz, wieczorową porą z kubkiem ciepłej herbaty, mam zamiar zaprezentować Wam jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego ulubionych? Bo to kasza właśnie! Kasza gryczana zajmuje wyjątkowe miejsce na liście moich ulubionych przysmaków. Niestety, podana w klasyczny sposób nie prezentuje się zachęcająco, ponadto szybko może się znudzić. Dlatego właśnie stworzyłam to proste, a zarazem wyjątkowe danie. Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego smakuje wręcz wybornie, a jedna ( niesamowicie syta! ) porcja zawiera jedynie 170 kcal :) Polecam
SKŁADNIKI ( na 2 porcje ):
- woreczek ugotowanej kaszy ( 200g ) - ok.205 kcal
- 2 średnie jajka - ok.140 kcal
- sól,pieprz
WYKONANIE :
- Kasze gotujemy w osolonej wodzie.
- Białko oddzielamy od żółtek. Żółtka pozostawiamy nienaruszone.
- Po ugotowaniu studzimy, mieszamy z białkiem i doprawiamy.
- Przekładamy masę do kokilek i robimy łyżeczką malutkie wgłębienie w środku.
- Żółtko delikatnie umieszczamy we wgłębieniu i zapiekamy całość około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
2 komentarze
Fajne danie, a takie proste :) Uwielbiam kaszę gryczaną, więc jestem pewna, że to smakowało cudownie :)
OdpowiedzUsuńDroga Aniu, było wręcz zaskakujące! :) polecam.
Usuń