Sposob na bigos.
14:53:00
Bigos to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, które wraz z upływem czasu ewoluuje. Niestety, w wersji oryginalnej jest on bardzo tłusty, kaloryczny i ciężkostrawny. Dziś przedstawię Wam przepis na mój zdrowy i lekki bigos z grzybami mun, który jest równie smaczny. Poniższa porcja zawiera jedynie 110 kcal.Polecam :)
SKŁADNIKI :
- kapusta kiszona ( 150g ) - 33 kcal
- pierś z kurczaka ( 30 g ) - ok. 30 kcal
- biała kapusta ( 70 g ) - 20 kcal
- przecier pomidorowy ( 80g ) - 21 kcal
- 1 suszony grzyb MUN
- sól,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, kminek mielony
WYKONANIE :
- Białą kapustę szatkujemy i wraz z kapustą kiszoną wkładamy do garnka z wodą.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym gotujemy aż kapusta zmięknie.
- Na patelni teflonowej smażymy pokrojonego kurczaka.
- Gdy kapusta zmięknie odlewamy nadmiar wody i dodajemy kurczaka oraz pokruszonego grzyba mun.
- Całość intensywnie doprawiamy i dodajemy przecier.
- Gotujemy po przykryciem minimum 30 minut.
Gotowe :)
0 komentarze