Swiateczne uszka z kapusta i grzybami.
19:44:00
SKŁADNIKI :
- około 50-70 gram suszonych grzybów
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 gram mąki pszennej
- 150 gram wody
- sól,pieprz, papryka
WYKONANIE:
- Grzyby moczymy w wodzie do miękkości.
- Kapustę szatkujemy i krótko podsmażamy z grzybami mocno doprawiając.
- Mąkę, sól i wodę mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i za pomocą ozdobnego rondełka lub foremki wycinamy kwadraty.
- Na środek każdego układamy odrobinę farszu.
- Zaginamy przeciwległe boki tworząc trójkąt, po czym łączymy rogi.
- Powstaje coś na kształt chorągiewki.
- Gotujemy uszka w osolonej wodzie kładąc je łączeniem do dołu. Podczas gotowania " chorągiewka " wygnie się w przeciwną stronę, a uszka uzyskają śliczny kształt. Dokładną instrukcję znajdziecie w tym filmiku ( KLIK )
- GOTOWE :)
5 komentarze
Uszka-obowiązkowo na Wigilię. Piękne wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyszły idealnie. Uwielbiam takie uszka.
OdpowiedzUsuńJa też kocham uszka. Święta bez nich to coś strasznego :)
Usuńuszka wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuń