Ognisty makaron ryzowy z krewetkami, selerem naciowym i pomidorkami koktajlowymi.
16:32:00
Dzisiaj coś dla amatorów owoców morza. Osobiście jestem ich wielką fanką, w szczególności jednak lubię krewetki koktajlowe. Ich delikatny smak pasuje praktycznie do każdego dania, a znikoma ilość kalorii i tłuszczu sprawia, że są niezmiennie zdrowe. Porcja wykonana z 1/3 składników zawiera 300kcal, a nawet ja miałam problem z jej zjedzeniem. Chociaż cena krewetek do najniższych nie należy, warto czasem zainwestować w odrobinę przyjemności. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 300 gram krewetek koktajlowych
- 100 gram makaronu ryżowego
- opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 15 sztuk )
- kawałek selera naciowego
- 1 cebula czosnkowa
- ząbek czosnku
- świeża pietruszka
- 1/3 papryczki chilli
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano
WYKONANIE:
- Cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy.
- Dodajemy czosnek i przekrojone na pół pomidorki.
- Doprawiamy i smażymy, aż pomidory puszczą sos.
- Dodajemy cienko pokrojony seler naciowy, chilli i krewetki.
- Danie dusimy około 5 minut na lekkim ogniu pod przykryciem.
- Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty.
- Gdy zmięknie wrzucamy go do sosu i łączymy składniki.
Gotowe ! :)
1 komentarze
Pyszności!
OdpowiedzUsuń