Najlepszy przepis na biszkopt tortowy.
10:33:00
Dziś wreszcie udało mi się wrzucić przepis na biszkopt tortowy. Nie powiem, jestem z niego wyjątkowo dumna. Puszysty, lekki i bardzo, bardzo smaczny. Co najlepsze, możecie podzielić go na 4 osobne płaty, więc potencjalny tort wyjdzie niesamowicie. Zapraszam do wykonania, gdyż ten przepis jest naprawdę godny uwagi !
SKŁADNIKI :
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy szklankę cukru.
- Żółtka, ocet i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do białek ( uwaga! masa urośnie ! ).
- Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z z jajami.
- Dno tortownicy ( boki zostawiamy suche, gdyż ciasto nie urośnie ! ) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Mieszankę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez ok.35 minut ( do suchego patyczka )
- Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i uderzamy nim o stół z około 20-30 cm. Sprawi to, że pęcherzyki powietrza pękną i ciasto nie opadnie.
- Gotowe ! :)
0 komentarze