Lekki makaron w sosie meksykanskim.
18:11:00
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Makaron z tym sosem smakuje WYBORNIE, a ponadto ma znikomą ilość kalorii, nadaje się więc również dla osób, które dbają o linie. Porcja to jedyne 350-400 kcal ! Odpowiednie przyprawy oraz dodanie fasoli i kukurydzy sprawiają, że zwykły sos zamienia się w coś wyjątkowego. Polecam :)
SKŁADNIKI :
- 1/2 szklanki makaronu pełnorazowego penne
- duży pomidor
- łyżka przecieru pomidorowego
- 50-100 gram mielonego indyka lub kurczaka
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki fasoli czerwonej
- ząbek czosnku
- papryka ostra,papryka słodka,bazylia,oregano,gałka muszkatołowa
- sól, pieprz,odrobina cukru
WYKONANIE
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Mięso podsmażamy na patelni teflonowej razem z wyciśniętym czosnkiem.
- Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do usmażonego mięsa.
- Mocno doprawiamy, dolewamy odrobinę wody z gotującego się makaronu i dodajemy przecier.
- Dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Po około 10 minutach dorzucamy kukurydzę i fasolę.
3 komentarze
Danie klasyczne, nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu .Ostatnio gotowałam makaron razowy i...rozgotował się już w pierwszej minucie. Razowy jest wymagający, ale chyba kupiłam kiepskiej firmy, mimo, że w tzw.zdrowej żywności.
OdpowiedzUsuńGratuluję Karolinko pięknego bloga , zmiana bardzo korzystna.
Dziękuję serdecznie. ;)
UsuńTwoje przepisy to schronienie przed monotonnością. Naprawdę godne polecenia :D
OdpowiedzUsuń