Domowe krokiety z kapustą i grzybami leśnymi.
13:27:00
Dziś na proponuję kolejne danie obiadowe z wykorzystaniem grzybów leśnych, czyli pyszne krokiety. Potrawę tę z reguły podaje się z barszczem. Czas to zmienić ! Do dzisiejszego obiadu dołączcie sos tzatziki lub sos 1000 wysp firmy DEVELEY. Obiecuje, nie pożałujecie. Są to jedne z nielicznych sosów " sklepowych ", które smakują tak dobrze jak domowe. Są one delikatnie pikantne, intensywnie doprawione i naprawdę bardzo,bardzo smaczne. A już jutro w dziale "PORADY" sposób na zwijanie krokietów.Polecam ! :)
SKŁADNIKI NA 20 KROKIETÓW:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 0,5 kg mąki pszennej
- około 300-500 ml mleka
- 2 jajka
- sól,pieprz
FARSZ :
- 300 gram poszatkowanych grzybów leśnych
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz,bazylia,oregano
PANIERKA :
- 1/2 kostki masła
- 3 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
WYKONANIE :
- Masło siekamy z bułką tartą i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut.
- Grzyby podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy kapustę i doprawiamy. Dusimy około 10 minut.
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.
- Na środku naleśnika kładziemy farsz i zaginamy krokieta z każdej strony.
- Zamrożone masło i bułkę tartą kruszymy drobno w palcach.
- Panierujemy krokiety w mące, jajku oraz bułce tartej z masłem.
- Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
- Podajemy z sosami 1000 wysp i tzatziki.
1 komentarze
Mmm... Pyszne! Wyszły Ci idealne :)
OdpowiedzUsuń