Smietankowy sos z wedzona szynka a'la carbonara.
17:42:00
Dziś prezentuje przepis na niezwykle szybkie i proste w wykonaniu danie,czyli sos śmietankowy a'la carbonara.Odpowiednie przyprawy oraz dodatki sprawiają,że jest jednym z najlepszych dań.Ale co w nim takiego wyjątkowego?Już mówię. Pomijając cudowny,kremowy smak i niepowtarzalny aromat najważniejszy jest czas przygotowania,czyli... 5 minut. Po wczorajszym obiedzie zostało Ci trochę ugotowanego makaronu,a nie wiesz co z nim zrobić? Już wiesz ;) Polecam! ;)
- 500 ml śmietany 18%
- 150g szynki wędzonej lub gotowanej
- 5-10 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- jedna biała cebulka
- odrobina żółtego sera do posypania
- pieprz,sól,bazylia,oregano,słodka papryka
WYKONANIE:
- Cebulę,szynkę,pieczarki i czosnek podsmażamy.
- Dodajemy śmietanę i przyprawy.
- Mieszamy.
Gotowe! ;)
8 komentarze
Ten sosik musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
Usuńapetyczny sos!
OdpowiedzUsuńOo tak , Olu. Jest bardzo smaczny :)
UsuńMmm brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńMagdziu,równie dobrze smakuje :)
UsuńCzemu a`la Carbonara ?? W Carbonarze nie uświadczysz ani grama śmietany... Są za to jajka, których u Ciebie nie ma. Ale to tak btw.
OdpowiedzUsuńJak zauważyłeś/aś, napisałam "a'la carbonara" :) Kiedy gotuję dla rodziny pamiętam o tym, że nie każdy jada jajka, staram się więc znaleźć ich odpowiednik. Mój sos " A'LA carbonara" ze śmietaną smakiem jest smakuje prawie tak samo jak opisana przez Ciebie Carbonara, więc mogę zrezygnować z jaj. :)
UsuńPozdrawiam.