Niesamowity chleb pełen nasion.
14:17:00W tak deszczową i brzydką niedziele nie ma zbyt wiele do roboty, jednak nie znaczy to, że musimy tylko siedzieć przed telewizorem. Nudzisz się? Upiecz chleb ! Niesamowicie smaczny, pszenny chleb z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym to mój przepis na dziś. ;)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 2000
- 1/4 kostki drożdży
- 250 ml wody
- szklanka słonecznika
- szklanka siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek z dyni (nasiona zostały mi po przyrządzeniu zupy dyniowej - KLIK)
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
WYKONANIE:
- Wodę odrobinę podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy.
- Po 10 minutach wlewamy zaczyn do mąki i nasion.
- Solimy i dokładnie mieszamy.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, wlewamy ciasto i przykrywamy mokrą ściereczką.
- Po godzinie wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
- Opcjonalnie można posypać wierzch mąką.
- Pieczemy około 40 minut.
Smacznego ! ;)
6 komentarze
Pyszny, domowy chleb! Najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jest wyborny ;)
UsuńPiękny bochen!
OdpowiedzUsuńPiękny bochen!!!! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do pieczenia. ;)
Usuńpiękny chlebek,jeszcze tylko masełko i można jeść :)
OdpowiedzUsuń