Domowy chleb ziarnisty.
16:45:00Ten chleb okazał się absolutnym strzałem w dziesiątkę ! Zniknął w przeciągu godziny, więc warto go zrobić. Możecie dodać do niego wszystkie ulubione nasiona oraz przyprawy :) Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- 1kg mąki pszennej typ 2000 lub 1850
- 500 ml wody
- 1/2 kostki drożdży
- paczka nasion słonecznika
- siemię lniane
- sól,pieprz
- Składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Ciasto nie może być zbyt suche.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Dużą formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Chleb wylewamy do formy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcie.
- Pieczemy około 40 minut .
5 komentarze
Piękny Ci wyszedł! Domowe pieczywo jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest nieziemski ;)
OdpowiedzUsuńNa taki wygląda:)
Usuńa drożdży nie trzeba najpierw rozrobić z wodą/mlekiem?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie ma to większego znaczenia, osobiście piekąc chleb czasem mieszam drożdże z wodą i później łączę ze składnikami, jednak przeważnie dodaję je już do suchych składników, tak jak w przepisie. Wystarczy tylko wszystko dokładnie wymieszać :) Oczywiście najlepiej jest dodać letnią wodę, która szybciutko rozpuści drożdże i połączy składniki :)
UsuńPozdrawiam ! :)