Czosnkowe ziemniaczki,czyli domowe chipsy.
18:22:00
Te ziemniaczki są świetną alternatywą dla chemicznych chipsów, a także świetnym dodatkiem do dowolnych dań ( idealnie komponują się z kurczakiem po góralsku - KLIK). Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- kilka dużych ziemniaków
- szklanka oliwy z oliwek
- 1/2 główki czosnku
- świeża pietruszka
- bazylia,oregano,papryka,sól,pieprz
WYKONANIE:
- Oliwę mieszamy z czosnkiem i przyprawami , a ziemniaki gotujemy prawie do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą ugotowane kroimy je w drobne paseczki,które maczamy w oliwie i nabijamy na wykałaczkę.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskanie złocistego koloru.
POLECAM :)
4 komentarze
Takich jeszcze nie robiłam :) Ale wyglądają tak apetycznie, że chyba wkrótce je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! A te ziemniaki pieczesz na blasze czy tak jak widać na zdjęciu na naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie układam je w naczyniu żaroodpornym,ale jeśli chcę zrobić ich więcej to wykładam na blachę folie aluminiową i piekę ;)) Zawsze wychodzą idealnie ;)
UsuńNaprawdę chipsy są kruche i smaczne, bo z surowych ziemniaków dla mnie zbyt twarde.
OdpowiedzUsuń