Tradycyjne domowe pikle według babci Helenki.
14:57:00
Osobiście jestem wielką fanką wszelkich przetworów, a pikle to jedne z moich ulubionych. Przez całe życie z zapałem zajadałam te, które przygotowała moja Babcia. W tym roku zebrałam się na odwagę i przygotowałam kilka słoików. Z dumą mogę stwierdzić, że udało mi się zrobić je dokładnie tak, jak babcia. Polecam :)
SKŁADNIKI:
ZALEWA:
WYKONANIE:
- Wodę z octem,cebulą,solą i cukrem gotować ok.10 minut.
- Ogórki pokroić w podłużne paseczki.
- Chrzan i koperek drobno pokroić,czosnek obrać i wymieszać wszystko z ogórkami.
- Mieszankę wsadzić dość ciasno do słoików i zalać zalewą tak aby zakryła warzywa.
- Słoiki zakręcić i gotować ok.10 minut w dużym garnku,tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości.
- Po zagotowaniu odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Po kilku dniach możemy jeść.
Smacznego. ;)
0 komentarze