Sernik na zimno z masą malinową i spodem z ciasteczek.
14:03:00
Sezon letni rozpoczął się na dobre, warto więc wykorzystać zasoby naszych ogródków. W tym roku moim główną zdobyczą są pyszne maliny. Obiecuje, że niebawem znajdziecie tu wiele pomysłów na wykorzystanie tych cudownych owoców :)
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- dowolna ilość herbatników
- 600 gram gęstego jogurtu ( najlepiej greckiego )
- niepełna szklanka śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
MASA MALINOWA:
- co najmniej kubek malin ( im więcej tym lepiej )
- galaretka jagodowa lub malinowa
- 2/3 szklanki wody
WYKONANIE:
- Ciasteczka kruszymy i wysypujemy nimi spód tortownicy.
- Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i czekamy aż wystygnie.
- Kremówkę ubijamy i mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem.
- Do masy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Wstawiamy do lodówki na 2h.
- Gdy sernik się zetnie galaretkę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do zblenderowanych malin.
- Polewamy ciasto masą malinową,ozdabiamy i czekamy kolejne dwie godziny.
Smacznego ! :)
0 komentarze