Domowa chałka.
16:42:00
Chałka jest uwielbiana zarówno przez dorosłych,jak i przez dzieci. To słodkie pieczywo jest niezastąpionym dodatkiem do śniadania.Osobiście miałam spore obawy przed wykonaniem tego chleba, a jednak wyszedł niesamowicie. Polecam na 100 procent ! :)
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanka oleju
- 1/4 szklanka cukru
- jajko
- 1/2 szkl.wody
- 1/2 szkl.mleka
- 30 g drożdzy
- pół łyżeczki soli
WYKONANIE:
- Ciasto wykonujemy według tego przepisu.
- Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i dzielimy na pasków z których pleciemy warkocz.
- Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- Smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach aż się zezłoci.
- Posypujemy cukrem pudrem i podajemy :)
0 komentarze