gry online

Pszenne tortille , czyli prawdziwy domowy kebab.

22:30:00


Długo zastanawiałam się, czy wykonać ten arabski przysmak Nie wiadomo dlaczego twierdziłam , że jest to trudne lub nawet niewykonalne. BZDURA ! Domowa tortilla jest łatwiejsza niż zrobienie jajecznicy. Ponadto jest pyszna ,ekonomiczna, możemy podać ją z dowolnym farszem , no i wiemy co się w niej znajduje.

P.S : Wcale nie potrzebujecie wypaśnej , teflonowej patelni. Wystarczy pędzelek kuchenny i łyżeczka oleju :)


SKŁADNIKI :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody ( szklanka - 250 ml )
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno mieć strukturę plasteliny.
  2. Następnie smarujemy blat lub stolnicę olejem i wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek.
  3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka kuchennego. 
  4. Delikatnie układamy tortille na patelni i podsmażamy 30 sekund z każdej strony ( uważamy , aby jej nie przypalić ! )
  5. Po ściągnięciu placka z patelni zawijamy go w wilgotną ściereczkę , co zapobiegnie wysuszeniu i ułatwi późniejsze zawijanie.
SMACZNEGO ! :)


Inne posty.

2 komentarze

  1. Mam pytanko :) Ile tortilli wychodzi ci z tej ilości ciasta? I na jakiej ok. średnicy patelni je robisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Z ciasta wychodzi około 15 tortilli ( zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ) :)

    OdpowiedzUsuń