Pszenne tortille , czyli prawdziwy domowy kebab.
22:30:00
Długo zastanawiałam się, czy wykonać ten arabski przysmak Nie wiadomo dlaczego twierdziłam , że jest to trudne lub nawet niewykonalne. BZDURA ! Domowa tortilla jest łatwiejsza niż zrobienie jajecznicy. Ponadto jest pyszna ,ekonomiczna, możemy podać ją z dowolnym farszem , no i wiemy co się w niej znajduje.
P.S : Wcale nie potrzebujecie wypaśnej , teflonowej patelni. Wystarczy pędzelek kuchenny i łyżeczka oleju :)
SKŁADNIKI :
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody ( szklanka - 250 ml )
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno mieć strukturę plasteliny.
- Następnie smarujemy blat lub stolnicę olejem i wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek.
- Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka kuchennego.
- Delikatnie układamy tortille na patelni i podsmażamy 30 sekund z każdej strony ( uważamy , aby jej nie przypalić ! )
- Po ściągnięciu placka z patelni zawijamy go w wilgotną ściereczkę , co zapobiegnie wysuszeniu i ułatwi późniejsze zawijanie.
2 komentarze
Mam pytanko :) Ile tortilli wychodzi ci z tej ilości ciasta? I na jakiej ok. średnicy patelni je robisz?
OdpowiedzUsuńWitam. Z ciasta wychodzi około 15 tortilli ( zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ) :)
OdpowiedzUsuń