gry online

Przepyszne chlebki z mąki pszennej.

19:34:00

SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 10 bułeczek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła

WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. 
  2. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. 
  3. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. 
  4. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  5.  Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. 
  6. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. 
  7. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.



Inne posty.

0 komentarze