Przepyszne chlebki z mąki pszennej.
19:34:00
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 10 bułeczek
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki letniej wody
- 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski.
- Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min.
- Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min.
- Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką.
- Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
- Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.
0 komentarze