5 zdrowych obiadów na 5 dni za 25 złotych.
19:20:00
Słuchacie ? :) Właśnie trwa audycja z moim udziałem w radiu
Egida ( www.egida.us.edu.pl ) ! Dla
wszystkich którzy słuchają, a także dla pozostałych czytelników Dziurawego
Kotła przygotowałam drobny prezent, idealny na koniec miesiąca – 5 obiadów na 5
dni za 25 złotych. Brzmi zachęcająco ? :) Co powiecie na to, że są to
propozycje zdrowe, smaczne i pełne wartości odżywczych ? :) Aż chce się jeść ! Polecam !
LISTA ZAKUPÓW:
0,5 kg ziemniaków - 1 zł
3 duże marchewki - 40 gr
2 korzenie pietruszki - 1 zł
1 seler- 1,40 zł
0,5 litra passaty pomidorowej- 2,20 zł
0,5 kg mięsa mielonego - 6,00 zł
Makaron pełnoziarnisty - 3,00 zł
Główka czosnku - 1,00 zł
Kasza gryczana - 2 zł
jogurt - 1,50 zł
plaster schabu (100g) - 1,30 zł
ogórek zielony - 60 gr
jaja - 3,30 zł
łyżka otrębów pszennych lub żytnich- 30 gr
3 duże marchewki - 40 gr
2 korzenie pietruszki - 1 zł
1 seler- 1,40 zł
0,5 litra passaty pomidorowej- 2,20 zł
0,5 kg mięsa mielonego - 6,00 zł
Makaron pełnoziarnisty - 3,00 zł
Główka czosnku - 1,00 zł
Kasza gryczana - 2 zł
jogurt - 1,50 zł
plaster schabu (100g) - 1,30 zł
ogórek zielony - 60 gr
jaja - 3,30 zł
łyżka otrębów pszennych lub żytnich- 30 gr
1. Pulpeciki w sosie pomidorowym z ziemniakami.
SKŁADNIKI:
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g passaty pomidorowej
- Ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- Mięso mieszamy z przyprawami.
- Formujemy pulpeciki i smażymy je na odrobinie oliwy.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Gdy pulpeciki będę obsmażone z każdej strony dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Po kilku minutach dolewamy passatę i dodajemy przyprawy.
- Dusimy 15 minut pod przykryciem.
2. Pieczone warzywa z sosem jogurtowo-czosnkowym.
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2/3 selera
- 300 gram ziemniaków
- 150 ml jogurtu
- kilka ząbków czosnku
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- Warzywa obieramy i kroimy w talarki, paseczki lub krążki
- Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia, lub na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.
- Jogurt, czosnek i przyprawy mieszamy i podajemy z upieczonymi warzywami.
3. Piekielny schab z mizerią i kaszą gryczaną.
SKŁADNIKI:
- kawałek schabu (100g)
- ogórek zielony
- 300 ml jogurtu
- ½ woreczka kaszy gryczanej
- łyżka passaty pomidorowej
- sól,pieprz, chilli
WYKONANIE:
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
- Passatę mieszamy z przyprawami.
- Schab dokładnie rozbijamy i smarujemy ostrą passatą i smażymy na grillu.
- Ogórek ścieramy na tarce, solimy i pieprzymy. Po 5 minutach dodajemy jogurt, mieszamy.
4. Makaron pełnoziarnisty z pulpecikami w sosie warzywnym.
SKŁADNIKI:
- 250g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kilka ząbków czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 pora
- szklanka makaronu pełnoziarnistego
- sól,pieprz, chilli, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut.
- Mięso, jajko i przyprawy mieszamy.
- Warzywa kroimy w cieniutkie paseczki lub ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni.
- Doprawiamy i wlewamy passatę, dusimy na wolnym ogniu.
- Na osobnej patelni smażymy mięso w formie pulpecików lub klasycznie, następnie dodajemy je do sosu i dusimy pod przykryciem 15 minut.
- Całość łączymy z makaronem.
5. Jajko z kaszą gryczaną.
- 2 jajka
- ½ woreczka kaszy gryczanej
WYKONANIE:
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
- Jajka smażymy na odrobinie oliwy.
- Podajemy z ogórkiem kiszonym lub warzywami.
0 komentarze