gry online

Dyniowe muffiny bez cukru z mąki orkiszowej i kokosa.

21:30:00



Dzisiaj przepis przekorny i odrobinę niecodzienny. Bo jak to, muffiny nie dość, że z dyni, to jeszcze bez białego cukru ?! A jednak, zdecydowanie dołączę go do kanonu moich ulubionych receptur. :) Od początku do końca zrobiony " na oko ", w całkowitej sprzeczności ze standardowymi przepisami na babeczki, z dodatkiem najzdrowszego cukru na świecie - etrytrolu. Z otrzymanej od kolegi dyni wykonałam właśnie te cuda. To lubię najbardziej. :) Idealna propozycja na słodki lunch. Polecam!


SKŁADNIKI: ( na około 48 ciasteczek )

  • 250g puree z dyni lub 1 kg świeżej dyni
  • 400g mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki etrytrolu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  •  szklanka mleka 1%
  • 6 jaj
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1/2 łyżki octu


WYKONANIE:

  1. Dynię kroimy w kostkę, układamy skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
  2. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki i blenderujemy.
  3. Gdy puree wystygnie ponownie rozgrzewamy  piekarnik do 180 stopni z grzaniem " góra-dół ".
  4. Białka oddzielamy i ubijamy na bardzo sztywną pianę.
  5. W kubku łączymy żółtka, proszek i ocet ( uwaga, masa zacznie gwałtownie rosnąć! ) i szybko mieszamy z puree.
  6. Dodajemy mleko, olej, kokosa i cynamon, mieszamy.
  7. Powoli dosypujemy mąkę stale mieszając trzepaczką.
  8. Na końcu do całości dodajemy pianę i delikatnie łączymy składniki.
  9. Papierowe foremki lub wysmarowaną masłem formę na babeczki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy około 25-30 minut.





Inne posty.

0 komentarze