Dyniowe muffiny bez cukru z mąki orkiszowej i kokosa.
21:30:00
Dzisiaj przepis przekorny i odrobinę niecodzienny. Bo jak to, muffiny nie dość, że z dyni, to jeszcze bez białego cukru ?! A jednak, zdecydowanie dołączę go do kanonu moich ulubionych receptur. :) Od początku do końca zrobiony " na oko ", w całkowitej sprzeczności ze standardowymi przepisami na babeczki, z dodatkiem najzdrowszego cukru na świecie - etrytrolu. Z otrzymanej od kolegi dyni wykonałam właśnie te cuda. To lubię najbardziej. :) Idealna propozycja na słodki lunch. Polecam!
SKŁADNIKI: ( na około 48 ciasteczek )
- 250g puree z dyni lub 1 kg świeżej dyni
- 400g mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki etrytrolu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szklanka mleka 1%
- 6 jaj
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka proszku do pieczenia
- cynamon
- 1/2 łyżki octu
WYKONANIE:
- Dynię kroimy w kostkę, układamy skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
- Upieczony miąższ oddzielamy od skórki i blenderujemy.
- Gdy puree wystygnie ponownie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z grzaniem " góra-dół ".
- Białka oddzielamy i ubijamy na bardzo sztywną pianę.
- W kubku łączymy żółtka, proszek i ocet ( uwaga, masa zacznie gwałtownie rosnąć! ) i szybko mieszamy z puree.
- Dodajemy mleko, olej, kokosa i cynamon, mieszamy.
- Powoli dosypujemy mąkę stale mieszając trzepaczką.
- Na końcu do całości dodajemy pianę i delikatnie łączymy składniki.
- Papierowe foremki lub wysmarowaną masłem formę na babeczki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy około 25-30 minut.
0 komentarze