Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą.
21:02:00
Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy. Wszystko za sprawą tego, że dostałam się do finałowej dziesiątki konkursu "Pokochaj olej rzepakowy." Dzięki przepisowi na omlet czekoladowy z kiwi (KLIK) będę rywalizować o robot kuchenny KitchenAid. Finał odbędzie się w warszawskim studio Food Lab pod okiem znanego szefa kuchni, Grzegorza Łapanowskiego (KLIK), którego możecie znać między innymi z roli prowadzącego programu Top Chef. Zadaniem szczęśliwej dziesiątki będzie przygotowanie wyjątkowych naleśników. Obecnie jestem najszczęśliwszą osobą na świecie, szczerze ! :) Trzymajcie kciuki :) Z tej okazji mam dla Was wyjątkowy przepis na wielkanocną tartę a'la żurek. Inspiracją był dla mnie przepis autorki bloga "Mirabelkowy blog", jednak zrobiłam ją "po mojemu" :) To danie zdecydowanie stanowi idealne uzupełnienie wielkanocnego stołu. Polecam! :)
SKŁADNIKI:
TARTA:
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g masła zimnego
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 biała kiełbasa
- 3 łyżki żurku w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek.
- Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty.
- Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
- Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście.
- Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę.
- Pieczemy kolejne 15-20 minut aż całość się zetnie.
- Podajemy z ketchupem i siekanym koperkiem.
1 komentarze
Fajna propozycja :>
OdpowiedzUsuń