gry online

Papryczki chilli marynowane w zalewie octowej.

12:51:00



Często wspominam Wam o tym, że uwielbiam jeść pikantnie. Nie dość, że według mnie ostre dodatki i przyprawy wzmacniają smak, to dodatkowo pobudzają przemianę materii, więc plusów jest wiele. Przygotowałam ostatnio kilka słoików papryczek chilli. Są GENIALNE! Dodaję je do wszystkiego, najlepiej smakują na kromce żytniego chleba z kawałkiem domowej szynki… wyborne. Stosuję je zamiennie z pastą chilli (KLIK). Wystarczy wkroić kilka do sałatki, lub wlać odrobinę zalewy do sosu… Polecam!
 
  
SKŁADNIKI:
  • 1 kg  papryczek chili
  • zalewa:
  • 8 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 5 łyżeczki soli
  • na każdy słoik ( użyłam słoików 0,5 litrowych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziele angielskie
 


WYKONANIE:
  1. Zalewę mieszamy w garnku i zagotowujemy.
  2. Papryczki ciasno układamy w słoiku razem z czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Zalewamy zalewą tak, aby całkowicie przykryć papryczki.
  4. Gotowe! 
  5. Można zajadać po tygodniu 
 

Inne posty.

2 komentarze

  1. Też bardzo lubię ostre :) Ostre papryczki w zalewie w tym roku robiła moja mama, ale chyba następnym razem i ja spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń