gry online

Zupa krem z cukinii, selera i ziemniaka.

16:00:00





Zupa jak to zupa. Większość z nas zupy lubi, ale nie przywiązuje do nich dużej wagi. Posiłki dwudaniowe już dawno wyszły z mody, a kombinowanie, jaką zupę podać do schabowego, zwyczajnie nudzi. A jednak zimową porą, kiedy za oknem śnieg i mróz, a nasz organizm wręcz błaga o dawkę ciepła i witamin, warto po nie sięgać. Oczywiście, o ile niedzielny rosół mało kogo kusi, o tyle moja dzisiejsza propozycja na pewno Was zachęci. Sukces tej zupy polega na tym, że zawierając minimalną ilość kalorii dostarcza nam MNÓSTWO błonnika i witamin, a dzięki ostrym przyprawom rozgrzewa. Ponadto smakuje bardzo wyjątkowo, połączenie cukinii, ziemniaka i selera to w tym wypadku prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ze względu na kremową konsystencję jest również bardzo sycąca i zapewnia nam optymalną ilość energii. Czy można dodać coś jeszcze? :) Smacznego!

SKŁADNIKI:
  •  ½ cukinii (300g) - 45 kcal
  •  ½ pora - 15 kcal
  •  500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka - 25 kcal
  •  1 mały ziemniak (45g) - 35 kcal
  •  2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - ok.15 kcal
  •  sól, pieprz, chilli

WYKONANIE:
1. Cukinię i ziemniaka obieramy i kroimy.
2. Seler siekamy w cieniutkie paseczki i razem z cukinią i ziemniakiem wrzucamy do bulionu.
3. Całość gotujemy około 25 minut aż warzywa zmiękną.
4. Doprawiamy dużą ilością chilli i miksujemy blenderem.
5. Gdy trochę przestygnie zagęszczamy jogurtem.

Danie świetnie komponuje się ze startą mozarellą, grzankami z żytniego chleba, pełnoziarnistą bagietką



Niskokaloryczny styczeń 2016

Inne posty.

3 komentarze