W roli głównej czekolada i olej rzepakowy, czyli czekoladowy omlet z kiwi.
15:39:00Nieczęsto publikuję posty śniadaniowe. Może dlatego, że poranek to moment, kiedy nie mam czasu na zbędne kombinacje i lubię jeść sprawdzone, szybkie posiłki. Sprawa ma się nieco inaczej, gdy zdarza mi się wolny weekend. Chociaż w moim studenckim życiu pracującej 19’nasto latki zdarza się on nieczęsto, zawsze staram się wykorzystać okazję i przygotować coś szałowego. Tym razem padło na omlet. I to nie jakiś tam omlet, tylko czekoladową porcję białka, witamin i kwasów omega-3. Moim sprawdzonym sposobem w przypadku omletów jest dodawanie odrobiny dobrej jakości oleju do ciasta, dzięki czemu nie przypala się i łatwo można taki omlet obrócić. Używam w tym celu oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto sięgać po niego w codziennej diecie, gdyż nie tylko wzmacnia, ale także leczy nasz organizm. Także, nie ma co zwlekać! Zapraszam do wykonania przepisu…obiecuję, że nie pożałujecie. :)
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- kostka gorzkiej czekolady
- łyżka prawdziwego, gorzkiego kakao
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 małe kiwi
- garść orzechów
WYKONANIE:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę.
- Czekoladę ścieramy na tarce i wraz z kakao i cukrem dodajemy do piany.
- Żółtka mieszamy z olejem i dodajemy do piany.
- Całość wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy po 5 minut z obu stron.
- Kiwi kroimy w cieniutkie plastry i układamy na gotowym omlecie.
- Całość posypujemy orzechami.
1 komentarze
Ale zapachniało <3
OdpowiedzUsuń