gry online

O czeskiej miłości słów kilka, czyli zupa czosnkowa i restauracja „Hospoda Czeska”.

15:49:00





Dzisiejszy post będzie niecodzienny. Dłuższy i bardziej rozwinięty niż pozostałe, a to wszystko za sprawą „Hospody Czeskiej”, czeskiej kuchni i Czech samych w sobie. Zacznę od tego, że mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, w Cieszynie,  tak więc bliskość strony czeskiej jest dla mnie naturalnym błogosławieństwem. To właśnie tam spędzam czas z Rodziną i Przyjaciółmi, ze względu na niezliczoną ilość knajp, piwiarnii i restauracji. Czeską kulturę poznałam w wieku 15 lat i od tamtej pory niezmiennie uwielbiam naszych pozytywnych, wiodących spokojny tryb życia sąsiadów. Stoję w całkowitej opozycji względem opinii wielu moich rodaków, którzy twierdzą, że Czechy są staromodne, tandetne i zacofane. To właśnie to, co kocham w Nich najbardziej! Brak pośpiechu, wiecznej pogonii za czymś, co i tak nie dane jest nam zdobyć. Czesi kochają swoją kulturę i korzystają z chwili, która trwa „tu i teraz”.  Dla mnie Republika Czeska jest i zawsze będzie synonimem dobrej muzyki, zabawy, pysznego jedzenia i znanego na całym świecie, wybornego piwa. Choć sama alkohol pijam „od święta”, nie mogę nie wspomnieć o tradycji czeskiego piwowarstwa, która sięga setki lat wstecz i niezmiennie przyciąga rzesze zwolenników. Większość znanych mi mężczyzn (bo kto jeśli nie mężczyzna oceni prawdziwą wartość piwa : ) ) uważa, że to właśnie piwo podawane w Czechach jest tym najlepszym. Mnie jednak znacznie bardziej kusi czeska kuchnia. Chociaż nie należy ona do najlżejszych, to jest niezwykle tradycyjna i można wręcz powiedzieć, że niezmienna. Tym, co najbardziej kocham, jest fakt, że gdziekolwiek zamawiamy posiłek, zawsze wiemy co znajdziemy na talerzu. Co więcej, ceny dań i napoi są właściwie identyczne w każdej czeskiej knajpie. Oczywiście, moim numerem jeden jest Smažený sýr, czyli kaloryczna bomba pełna smaku. Czasem pozwalam sobie na tę przyjemność i nigdy, ale to nigdy nie żałuję. A jednak, nawet w czeskim menu znajdzie się mnóstwo dań, które jadać możemy nawet będąc na diecie. Dziś zaprezentuję Wam mój przepis na zupę czosnkową, czyli Česneková polévke, a także wprowadzę Was w niezwykły nastrój „Hospody Czeskiej”, która, choć znajduje się w polskim mieście Ustroń, swoim czeskim klimatem zniewoliła mnie od pierwszych chwil.
SKŁADNIKI:

  • główka czosnku
  • bulion
  • sól, pieprz
  • kromka chleba żytniego
  • plasterek mozzarelli



WYKONANIE: 

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. Dodajemy do bulionu i gotujemy przez 15-20 minut.
  3. Doprawiamy zupę.
  4. Kromkę wkładamy do tostera lub spiekamy na patelni
  5. Gotową grzankę kładziemy na talerzu, posypujemy serem i zalewamy gorącą zupą.

    „ Hospoda Czeska”


Wchodząc w niewielką, kameralną przestrzeń lokalu od razu dobiegają nas dźwięki spokojnej muzyki. Delikatny półmrok i piękny, przytulny wystrój z miejsca zachęcają do zapadnięcia się w bezkres niezwykłej kanapy umieszczonej pod wielkim oknem. Oprawa wnętrza przenosi nas faktycznie do typowej, czeskiej piwiarni z „dawnych lat”. Analogowe aparaty, płyty szelakowe czy patefon obrazują nawiązanie do tradycji.
Idąc za ciosem docieramy do baru, gdzie tradycji również pod dostatkiem -Radegast, Kozel, Černá Hora, Zlaty Bažant czy Staropramen to tylko nieliczne z ponad 20 serwowanych na miejscu, lanych piw. Choć na początku może wydawać się, że ta mnogość zniewala, nie powinniśmy się obawiać. Radą służy Pan Jarek, właściciel i tym samym serce gospody, którego niezmierzona wiedza, doświadczenie i zamiłowanie pozwolą nam na wybór idealnego trunku, a także na skosztowanie nowych, niezwykłych smaków. Co więcej, co tydzień rozlewane jest inne piwo, więc każdorazowa wizytę możemy traktować jako przyjemną niespodziankę.
Gdy wybraliśmy już napój, przyszedł czas na sięgnięcie do menu. A ono, niezmiennie… cudownie klasyczne, a mimo wszystko bogate. Jeśli mamy ochotę „wrzucić coś na ząb” możemy wybrać cebulowe krążki, czy twarożki smażone w piwnym cieście, natomiast kategoria „ Kuchnia Czeska” wita nas tym, co uwielbiam najbardziej… zupa czosnkowa, smażony ser, gulasz z knedlikiem, czyli jedne z wielu serwowanych na miejscu  klasyków. Wszystkie potrawy są smaczne, przyrządzone według tradycyjnych receptur i podane w piękny sposób. Ponadto możemy zażyczyć sobie również dania innej kuchni aniżeli czeska, w czym pomoże nam szereg dań z obszaru „Kuchni polskiej i międzynarodowej”.
"Hospoda Czeska”  jest miejscem, w którym niejednokrotnie mamy ochotę spędzić całą wieczność. Syci i zadowoleni możemy cieszyć się niepowtarzalną atmosferą knajpy umiejscowionej w samym sercu równie wyjątkowego i pięknego miasta Ustroń.  Miejsce to, jak mówi sam właściciel, powstało z zamiłowania do Starej Pragi, „jej krętych wąskich uliczek, zaczarowanych zaułków, secesyjnych kamienic i tego zapachu przeszłości, który czuć w każdym centymetrze sześciennym praskiego powietrza.” Z czystym sercem zachęcam Was, abyście wraz z rodziną i przyjaciółmi odwiedzili to miejsce. Nie tylko nie będziecie żałować, ale niejednokrotnie powrócicie, aby znów poczuć się niczym w innym miejscu i w innym czasie.

Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony internetowej gospody (www.hospodaczeska.ploraz funpage'a na facebooku (KLIK).
 




Kuchnia czeska 2016 Niskokaloryczny styczeń 2016

Inne posty.

0 komentarze