Makaron ryżowy w pikantnym sosie warzywnym.
20:51:00
Co jak co, ale makaron to mi się nigdy nie znudzi. Chociaż
pisałam o tym wiele razy, powtórzę raz jeszcze – makaron to mój absolutny numer
jeden, dietetyczny koszmar i zarazem fantazja. Co więc zrobić, aby umożliwić sobie sięganie po ten przysmak?
Odpowiedzi jest wiele. Makaron razowy, ryżowy, gryczany, z mąki kasztanowej, a
nawet z glonów morskich… Każdy z nich jest zdrowszy od pszennego odpowiednika,
ma mniej kalorii i możemy sobie na niego pozwolić, gdyż w połączeniu z odpowiednimi dodatkami zapewni nam niezbędne składniki odżywcze. Tak więc, dzisiaj zapraszam Was na makaron ryżowy
z pikantnym sosem pomidorowym, papryką i cebulą. Porcja
zawiera jedyne 270kcal!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki makaronu ryżowego świderki - 150 kcal
- 2 duże pomidory - 50 kcal
- 1 duża papryka - 40 kcal
- 1 mała cebula - 10 kcal
- sól, pieprz, ostra papryka
WYKONANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
- Cebulę i paprykę siekamy, po czym podsmażamy na patelni teflonowej z użyciem kropelki oliwy.
- Pomidora obieramy ( nie wiesz jak to zrobić - KLIK ), kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Całość doprawiamy i łączymy z makaronem.
- Danie możemy wzbogacić odrobiną startej mozarelli.
0 komentarze