Makaron pelnoziarnisty z pieczarkami, pomidorami i cebula czerwona.
17:20:00
Zaczynam powoli wkręcać się w lekką kuchnię włoską. Na ostatniej prezentacji z Panią Dietetyk zrozumiałam, że makarony nie są na diecie całkowicie zabronione, powinniśmy jednak wybierać ich zdrowe odpowiedniki. Ja stawiam na makaron pełnoziarnisty i ten z mąki durum, a już niebawem sprawdzę makaron truflowy, który testuję dzięki uprzejmości sklepu VALORI (KLIK). Obiecuję już niebawem przedstawić Wam zestawienie makaronów oraz ich wad i zalet. Ale o tym kiedy indziej :) Dziś serwuje makaron pełnoziarnisty z pieczarkami, cebulą czerwoną i pomidorem koktajlowym. Porcja ( ogromna ! ) to jedyne 193 kcal. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki pełnoziarnistego makaronu świderki - ok.155 kcal
- 6 pomidorów koktajlowych - ok. 18 kcal
- 1/4 dużej czerwonej cebuli ( 25g )- ok.10 kcal
- duża pieczarka - ok.5 kcal
- 1/2 łyżeczki cukru lub słodzika - ok.10 kcal
- sól.,pieprz, zioła prowansalskie, suszona pietruszka
WYKONANIE:
- Makaron gotujemy al dente.
- 4 pomidory kroimy w kosteczkę, dwa zostawiamy nieruszone.
- Pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię teflonową wraz z przyprawami i cukrem lub słodzikiem, dusimy 10 minut.
- Masę mielimy widelcem lub blenderem, tworząc tym samym ketchup.
- Wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarkę i doprawiamy intensywnie.
- Gdy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany makaron, przekrojone na cztery części pozostałe pomidory i dokładnie łączymy ze sosem.
- GOTOWE :)
2 komentarze
Wow! Tylko tyle kalorii, a nie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCałkiem malutko jak na tak syty i zdrowy obiad, prawda? ;) pozdrawiam.
Usuń