Słoneczna tarta z agrestem i beza.
02:36:00SKŁADNIKI:
CIASTO:
- szklanka mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 0,5 kg agrestu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 3 białka
- 150g cukru
- Składniki na ciasto ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem foremki,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Agrest zalewamy 1/5 szklanki wrzątku,dodajemy cukier i 2 łyżki żelatyny.
- Tężejącą masę wylewamy na wystudzone ciasto.
- Z jajek i cukru ubijamy pianę,układamy ją na wierzchu ciasta i zapiekamy w 150 stopniach około 15 minut. Smacznego :)

11 komentarze
Agrest w taki szary zimowy dzień-świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOj tak zjadłoby się takie ciasto w zimowy dzień, mimo że za oknem słonecznie, owoców lata prosto z krzaczka brakuje... czekam z utęsknieniem na letnie owoce,warzywa i świeże zioła prosto z ogrodu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ! Ja w ciągu lata staram się robić jak największe zapasy. Dzięki temu w zimowe dni mam chociaż namiastkę owocowego raju :)
UsuńNigdy nie jadłam ciasta z agrestem. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda BOSKO! :-P
OdpowiedzUsuń1-2 zimnej wody łyżki? Jakiego typu mąkę użyłaś?
OdpowiedzUsuńOh, dobrze że jesteś ;) powinno być 1/2 szklanki wody ;) a mąka pszenna ;) Już wprowadzam poprawki ;)
UsuńDzięki! :-D
UsuńNo dobra, biorę się za to! Pianę wykładałaś na zimne ciasto czy to nie ma znaczenia? Pierwszy raz będę takie robić :-P A w ostatniej linijce zmień jajka na białka :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję za uwagę :) pianę daje na zimne ciasto :)
Usuń