Gulasz z serc drobiowych,pieczarek i topinambura.
17:05:00
Dziś na blogu odrobina kontrowersji, czyli serduszka drobiowe. Znaczna większość społeczeństwa nie lubi podrobów, pomimo ich smaku i wielu wartości odżywczych. Ten przepis pomoże to zmienić :) Świetnym dodatkiem w tym daniu jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Jest to mniej kaloryczny i zdrowszy zamiennik ziemniaka, gdyż nie posiada on skrobi, a w 100 gramach zawiera jedynie 41kcal, czyli o połowę mniej niż ziemniak.Zapraszam do przygotowania gulaszu, którego porcja zawiera jedyne 111 kcal. :)
SKŁADNIKI ( na 1 porcje ):
- kilka serduszek drobiowych ( 30 gram ) - 30 kcal
- 3 duże pieczarki ( 60 gram ) -10 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - ok.30 kcal
- pieprz,sól,czosnek granulowany,odrobina pietruszki
- 1 topinambur ( 100g ) - 41 kcal
WYKONANIE:
- Topinambur obieramy i gotujemy jak ziemniak.
- Serduszka oczyszczamy, odcinamy tłuszcz i kroimy w kosteczkę.
- Na patelni teflonowej podsmażamy mięso i pokrojone pieczarki.
- Doprawiamy, dodajemy pietruszkę.
- Topinambur kroimy w kostkę i mieszamy z gulaszem.
Gotowe :)
1 komentarze
Az wstyd sie przyznac, ale jeszcze z topinamburem nie mialam nic, a nic do czynienia!
OdpowiedzUsuńPora to zmienic?
:)