Domowy chleb drozdzowy z nasionami dyni.
16:25:00
Chociaż większość z nas znacznie woli okres letni niż zimowy, ja coraz częściej łapię się na tym,że to właśnie zimą jest mi najprzyjemniej. Chwile spędzone w cieplutkiej kuchni z kubkiem herbaty w ręku oraz duuużo więcej wolnego czasu to coś, co zachęca mnie do pieczenia. Więc piekę ! :) Wczoraj stworzyłam ten oto pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z suszonymi nasionami dyni. Pamiętacie jeszcze zupę dyniową (KLIK) ? To właśnie dzięki niej mam teraz mnóóóóstwo suszonych nasion. Zdrowe, domowe pieczywo zyskuje dzięki nim niepowtarzalny aromat. Zapraszam do pieczenia ! ;)
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 2000 )
- około 200 ml wody
- 1/2 kostki drożdży
- nasiona słonecznika
- nasiona dyni
- sól
WYKONANIE :
- Mąkę mieszamy z drożdżami, słonecznikiem i solą
- Dolewamy letniej wody i dokładnie mieszamy łyżką wszystkie składniki.
- Ciasto przekładamy do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania chleba lub miski w odpowiednim kształcie.
- Po godzinie przekładamy chleb na blachę, obsypujemy mąką oraz nasionami dyni i pieczemy ok.45 minut w temperaturze 180 stopni.
GOTOWE :)
1 komentarze
Wspaniały chlebek :) Pięknie wygląda w przekroju!
OdpowiedzUsuń