Czosnkowo-mietowe udko z kurczaka.
20:27:00
Fascynacja kurczakiem trwa. Dzisiaj mocno czosnkowe udko z kluseczkami i ćwikłą. To danie jest prostym pomysłem na codzienny obiad oraz niedzielne popołudnie. A już niebawem pokażę Wam, jak zrobić domowe kluski śląskie. :) Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 3 udka z kurczaka
- 15 domowych lub kupnych klusek śląskich
- buraczki z chrzanem firmy DEVELEY
- główka czosnku
- sól
- liście mięty
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- Główkę czosnku drobno kroimy, dodajemy do poszatkowanej mięty.
- Do składników wlewamy oliwę oraz wsypujemy sól i blenderujemy.
- Kurczaki czyścimy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i zapiekamy kurczaki pod przykryciem około 45 minut.
- Kluski wrzucamy do osolonej wody na 15 minut W tym samym czasie ściągamy pokrywkę z kurczaka.
- Podajemy z ćwikłą DEVELEY.
Gotowe :)
0 komentarze