Kremowa zupa szpinakowo-cebulowa.
17:57:00
Szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw liściastych. Z powodu złego sposobu przyrządzania przez wiele lat w polskiej kulturze szpinak był daniem przeklętym.Całe szczęście, odpowiednie przepisy mogą zdziałać cuda! Dziś w mojej kuchni szpinak stoi na jednym z najważniejszych miejsc,nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także ze względu na liczne zawarte w nim witaminy i minerały. Beta-karoten, witamina C, luteina, czy potas to tylko nieliczne z nich, dzięki czemu nawet jego niewielka ilość ma właściwości antynowotworowe,chroni przed miażdżycą i korzystnie wpływa na ciśnienie.Ponadto zmniejsza ryzyko wad układu nerwowo-płodowego, jest więc polecany kobietom w ciąży. 100 gram szpinaku ( czyli aż cztery pełne garście liści! ) to jedyne 16kcal. :)
P.S: Wbrew pozorom dzieci uwielbiają szpinak! Tę zupkę ze smakiem zajada mój mały Siostrzeniec, Lew :)
SKŁADNIKI:
- 150-200g świeżych liści szpinaku lub 300g mrożonego
- jedna duża biała cebula
- 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól,pieprz,oregano
- ewentualnie kilka łyżek jogurtu do smaku
WYKONANIE:
- Na łyżeczce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek.
- Dodajemy oczyszczone liście szpinaku.Doprawiamy.
- Podsmażamy 5 minut,aż szpinak puści sok.
- Warzywa wrzucamy do 500ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy kilka minut.
- Na koniec miksujemy całość za pomocą blendera.
1 komentarze
Wygląda ślicznie i brzmi pysznie - nic tylko wcinać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com