gry online

Kremowa zupa szpinakowo-cebulowa.

17:57:00

Szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw liściastych. Z powodu złego sposobu przyrządzania przez wiele lat w polskiej kulturze szpinak był daniem przeklętym.Całe szczęście, odpowiednie przepisy mogą zdziałać cuda! Dziś w mojej kuchni szpinak stoi na jednym z najważniejszych miejsc,nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także ze względu na liczne zawarte w nim witaminy i minerały. Beta-karoten, witamina C, luteina, czy potas to tylko nieliczne z nich, dzięki czemu nawet jego niewielka ilość ma właściwości antynowotworowe,chroni przed miażdżycą i korzystnie wpływa na ciśnienie.Ponadto zmniejsza ryzyko wad układu nerwowo-płodowego, jest więc polecany kobietom w ciąży. 100 gram szpinaku ( czyli aż cztery pełne garście liści! ) to jedyne 16kcal. :)


P.S: Wbrew pozorom dzieci uwielbiają szpinak! Tę zupkę ze smakiem zajada mój mały Siostrzeniec, Lew :)

Jedna miseczka zupy ( 250ml ) zawiera jedyne 30kcal ! Możecie zjeść cały garnek ! :)

SKŁADNIKI:
  • 150-200g świeżych liści szpinaku lub 300g mrożonego 
  • jedna duża biała cebula
  • 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz,oregano
  • ewentualnie kilka łyżek jogurtu do smaku
WYKONANIE:
  1. Na łyżeczce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek.
  2. Dodajemy oczyszczone liście szpinaku.Doprawiamy.
  3. Podsmażamy 5 minut,aż szpinak puści sok.
  4. Warzywa wrzucamy do 500ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy kilka minut.
  5. Na koniec miksujemy całość za pomocą blendera. 




Inne posty.

1 komentarze

  1. Wygląda ślicznie i brzmi pysznie - nic tylko wcinać!
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń