Klasyczny sos koperkowy.
16:01:00
Sos koperkowy to jeden z przepisów często przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. Nic dziwnego,gdyż receptura i wykonanie to prawdziwy banał,natomiast smak jest wręcz uzależniający.Sos ten przeważnie podaje z ziemniakami i ugotowanym jajkiem,jednak równie dobrze smakuje z ryżem,makaronem lub kaszą. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- pęczek koperku
- 1/3 kostki margaryny lub masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml wody
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki cukru
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- Masło rozpuszczamy w garnku,dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby usunąć grudki.Podsmażamy.
- Gdy masło i mąka uzyskają złocisty kolor,wlewamy do garnka wodę i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy poszatkowany koperek,ocet,cukier i przyprawy.
- Gotujemy sos 15 minut,aby smaki się przeniknęły.
SMACZNEGO ! :)
1 komentarze
Taki domowy sos jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń