gry online

Domowy karmel cytrynowo-waniliowy.

13:49:00


Domowy karmel jest niesamowity.Pięknie wygląda,cudownie smakuje, można go także stosować do wszystkich słodkich potraw.Idealnie komponuje się z drinkami,herbatą lub lodami.Przykład znajdziecie w przepisie na wyjątkową herbatkę- KLIK. Polecam ! :)

SKŁADNIKI:
  • 1kg + 3/4 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy
WYKONANIE:
  1. 3/4 szklanki cukru zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy,aż do uzyskania złocistego koloru.
  2. Gdy masa będzie gotowa zalewamy ją 4,5 szklankami wody ( uwaga,reakcja dość gwałtowna ),wsypujemy 1 kg cukru,wanilie i sok z cytryny.Mieszamy.
  3. Gotujemy karmel około 45minut czasem mieszając.
  4. Po 45minutach przelewamy ciecz do słoików. Po wystygnięciu uzyska ona konsystencje zbliżoną do miodu.
  5. Gotowy karmel możemy przetrzymywać nawet rok.
Smacznego ! :)


Inne posty.

0 komentarze