Domowy karmel cytrynowo-waniliowy.
13:49:00
Domowy karmel jest niesamowity.Pięknie wygląda,cudownie smakuje, można go także stosować do wszystkich słodkich potraw.Idealnie komponuje się z drinkami,herbatą lub lodami.Przykład znajdziecie w przepisie na wyjątkową herbatkę- KLIK. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- 1kg + 3/4 szklanki cukru
- 5 szklanek wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- laska wanilii lub cukier wanilinowy
WYKONANIE:
- 3/4 szklanki cukru zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy,aż do uzyskania złocistego koloru.
- Gdy masa będzie gotowa zalewamy ją 4,5 szklankami wody ( uwaga,reakcja dość gwałtowna ),wsypujemy 1 kg cukru,wanilie i sok z cytryny.Mieszamy.
- Gotujemy karmel około 45minut czasem mieszając.
- Po 45minutach przelewamy ciecz do słoików. Po wystygnięciu uzyska ona konsystencje zbliżoną do miodu.
- Gotowy karmel możemy przetrzymywać nawet rok.
Smacznego ! :)
0 komentarze