Biszkopt idealny.
23:52:00
SKŁADNIKI:
- 8 jaj
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- półtora łyżeczki octu jabłkowego
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem.
- Zanim mikstura napęcznieje ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do białek dodajemy cukier i żółtka , ubijamy ponownie.
- Na końcu wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy widelcem.
- Dno formy ( nie wolno smarować boków !! ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
- Upieczone ciasto odcinamy od brzegów formy nożem i zostawiamy do wystygnięcia , po czym kroimy na 3 blaty.
Smacznego !
0 komentarze