Swiateczne pierniczki dojrzewajace.
12:09:00
Początek grudnia to czas, kiedy warto zacząć świąteczne przygotowania . Nie ma nic lepszego , niż zapach piernika rozchodzący się po domu. Pierniki dojrzewające to ciasteczka , które potrzebują dużo czasu aby zmięknąć, więc proponuję zabrać się za nie od razu. :)
CIASTO :
- szklanka cukru
- dwie szklanki miodu
- 4 szklanki mąki
- 3 dag sody oczyszczonej
- szklanka mleka
- 1 masło ( 20 dag )
- 4 jajka
- 2 przyprawy do piernika
WYKONANIE :
- Dwie łyżki cukru wrzucić na patelnię,dodać łyżkę wody i podgrzewać na wolnym ogniu , aż do skarmelizowania.
- Gdy cukier będzie miał brązowy kolor dodajemy miód oraz masło , po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu.
- Po wystudzeniu dodać mleko z sodą,mąką,jajami i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wałkujemy ciasto na grubość ok.0,5-0,7 cm i wykrajamy dowolne kształty.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
- Po wystudzeniu dekorujemy lukrem ( przepis niżej ) i wstawiamy do metalowego pudełka na 2 tygodnie.
0 komentarze