Rolada z żyrafy.
22:07:00
CIASTO
- 200 gram mąki
- 3 łyżki gorącej wody
- 150 gram cukru pudru
- łyżka proszku do pieczenia
- 6 jaj
- odrobina kakao
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- budyń waniliowy
- 2 banany
- wiórki kokosowe
CIASTO:
- Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
- Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier puder.
- Następnie mieszamy żółtka z 3 łyżkami wody i POWOLI mieszamy z białkami.
- Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Natłuszczoną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Odrobinę ciasta przelewamy do woreczka śniadaniowego, po czym odcinając róg rysujemy kształty na papierze.
- Blachę wstawiamy na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika.
- Do pozostałego ciasta dodajemy kakao , mieszamy i wylewamy na blachę.
- Pieczemy ok 15 minut ( do " suchego " patyczka ).
- Przekładamy ciasto na oprószoną cukrem pudrem ścierkę .
- Pokrywamy masą i zwijamy.
- Robimy budyń według instrukcji na opakowaniu , lecz dodajemy o pół szklanki mniej mleka.
- Blenderujemy banana i mieszamy z gotową masą.
- Dodajemy wiórki kokosowe .
- Wylewamy na ciasto i rozprowadzamy.
SMACZNEGO !
0 komentarze