Briam, czyli warzywa zapiekane po grecku.
16:01:00
Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji facebook’owym
profilem Jamiego Oliwera oraz moją tęsknotą za piękną krainą pełną słońca i
morza – Grecją. Do Grecji pojechałam mając 9 lat i od tamtej pory każdego dnia
tęsknię za tym niezwykłym krajem. Kuchnia , kultura, sztuka… Tak wiele czynników
sprawia, że mogłabym zamieszkać tam choćby już. I wcale nie udaję Greka! :) Zapraszam Was do
przygotowania warzyw pieczonych po grecku, czyli briamu. Moja wersja dania jest
nieco zmodyfikowana, można by powiedzieć, że „spolszczona”, ale oczywiście
równie smaczna. Polecam!
SKŁADNIKI:
- woreczek kaszy gryczanej
- ½ cukinii
- pomidor
- cebula
- 4 zabki czosnku
- sól,pieprz, świeża bazylia, świeża pietruszka
WYKONANIE:
- Woreczek kaszy gotujemy w osolonej wodzie.
- Cukinie kroimy w półksiężyce i pozbawiamy gorzkiego smaku ( jeśli nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
- Pomidora obieramy ( jeśli nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
- Cebulę posiekaną w półksiężyce podsmażamy na łyżeczce oleju razem z cuukinią, doprawiamy i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor.
- Gdy warzywa przyjmą konsystencję sosu dodajemy przyprawy i mieszamy.
- ½ woreczka kaszy wsypujemy do warzyw ( drugą połowę użyjemy do mojego kolejnego przepisu )
- W tym momencie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy ogień i dusimy danie przez około 15 minut.
7 komentarze
Ale wspaniałości! :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam kaszę gryczaną :) Bardzo fajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, chętnie sama zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajne zdania i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Osobiście uwielbiam kuchnię śródziemnomorską więc tym przepisem zdecydowanie trafiłaś w moje gusta. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś przygotować coś na bazie produktów bezglutenowych? Zazwyczaj korzystam z przepisów na - http://jemyzdrowo.pl/, ale wierze ze u Ciebie znajdę coś równie pysznego. Pozdrawiam!