Bomba witaminowa, czyli pasta z fasoli mung.
17:03:00
Ostatnio bardzo zasmakował mi chlebek dietetyczny typu wasa lub wafle ryżowe, stwierdziłam więc, że przyrządzę smaczną i zdrową pastę. Wybór padł na fasolę mung, która (dzięki uprzejmości sklepu SKWORCU) od dłuższego czasu leżała w mojej szafie. Fasola mung to najbogatsze warzywo wśród warzyw strączkowych, gdyż zawiera MNÓSTWO białka, składników mineralnych oraz witamin. Samo zdrowie :) Porcja pasty ze zdjęcia wykonana została z kubka ugotowanej fasoli i zawiera jedyne 200 kcal. Do posmarowania kromek użyłam 1/10 porcji. :) Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki suchej fasoli mung
- duża biała cebula
- sól,pieprz, chilli
WYKONANIE:
- Fasole zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
- Dzień później gotujemy fasolę około 20 minut.
- Mielimy w blenderze wraz z cebulą i przyprawami.
Gotowe ! :)
0 komentarze