gry online

Makaron ryżowy w pikantnym sosie warzywnym.

20:51:00


Co jak co, ale makaron to mi się nigdy nie znudzi. Chociaż pisałam o tym wiele razy, powtórzę raz jeszcze – makaron to mój absolutny numer jeden, dietetyczny koszmar i zarazem fantazja. Co więc zrobić,  aby umożliwić sobie sięganie po ten przysmak? Odpowiedzi jest wiele. Makaron razowy, ryżowy, gryczany, z mąki kasztanowej, a nawet z glonów morskich… Każdy z nich jest zdrowszy od pszennego odpowiednika, ma mniej kalorii i możemy sobie na niego pozwolić, gdyż w połączeniu z odpowiednimi dodatkami zapewni nam niezbędne składniki odżywcze. Tak więc, dzisiaj zapraszam Was na makaron ryżowy z pikantnym sosem pomidorowym, papryką i cebulą. Porcja zawiera jedyne 270kcal! 

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki makaronu ryżowego świderki - 150 kcal
  • 2 duże pomidory - 50 kcal 
  • 1 duża papryka - 40 kcal
  • 1 mała cebula - 10 kcal
  • sól, pieprz, ostra papryka
WYKONANIE:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. Cebulę i paprykę siekamy, po czym podsmażamy na patelni teflonowej z użyciem kropelki oliwy.
  3. Pomidora obieramy ( nie wiesz jak to zrobić - KLIK ), kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Całość doprawiamy i łączymy z makaronem.
  5. Danie możemy wzbogacić odrobiną startej mozarelli.



Inne posty.

0 komentarze