gry online

Placki szpinakowe typu pancakes z sosem ala bolognese.

15:44:00



Pamiętacie ostatni przepis na gnocchi szpinakowe (KLIK) ? :) Jako że jestem zwolennikiem ekonomii w kuchni i nie zniosłabym marnowania jedzenia, wykorzystałam pozostałą po gnocchi masę i sos do zrobienia placuszków :) Szczerze mówiąc ciężko określić, które z dwóch dań było smaczniejsze… Pewne jest, że oba były bardzo zdrowe i pożywne. Szpinak, czyli kopalnia żelaza i pogrom wolnych rodników, a do tego  rozgrzewający sos pełen warzyw. Zapraszam Was do wykonania szpinakowych placków typu pancakes z sosem mięsnym ala bolognese. Smacznego :)

SKŁADNIKI:

PLACKI:

  • 700 g ziemniaków ( wybieramy mączne, nie mogą być młode )
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • kopiata łyżka mąki orkiszowej
  • łyżeczka oliwy z oliwek


SOS:

  • 300 g mięsa mielonego
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • cebula
  • czosnek
  • świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
  • sól,pieprz

WYKONANIE:

SOS:


  1. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
  3. Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

PLACKI:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.
  2. Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.
  3. Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.
  4. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.
  5. Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.
  6. Dodajemy jajko i zagniatamy.
  7. Placki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
  8. Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.

Inne posty.

0 komentarze