Swojskie pierogi żytnie z kapustą i kaszą kuskus.
13:00:00
Jak ja uwielbiam pierogi. Właściwie to kocham też wszelkiego rodzaju pyzy, kartacze, cepeliny, najlepiej polane tłuszczykiem i smażoną cebulką. Do niedawna myślałam, że pierogi w innym wydaniu nie mają sensu i że po prostu muszę odmówić sobie kalorycznego przysmaku. Całe szczęście wczoraj wpadłam na pierogi z mąki żytniej. Dodatkowo warto dodać, że w lodówce znalazłam jedynie kapustę kiszoną, a ze względu na temperaturę nie miałam ochoty iść do sklepu. I tak właśnie powstały pierogi razowe z kapustą kiszoną i kaszą kuskus. Niesamowicie smaczne, zdrowe, pozbawione zbędnego tłuszczu i odżywcze. Czego chcieć więcej ? Zapraszam.
SKŁADNIKI ( na ok. 8-10 pierogów ):
- 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 + odrobina do posypania blatu
- woda
- 1/3 kubka kapusty kiszonej
- kopiata łyżka kaszy kuskus pełnoziarnistej
- sól,pieprz, koperek
WYKONANIE:
- Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto uzyska konsystencje plasteliny i nie będzie kleić się do rąk.
- Kapustę siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy.
- Do kapusty wsypujemy kaszę kuskus, doprawiamy i zalewamy całość odrobiną wody.
- Ciasto wałkujemy i wykrajamy cienkie koła.
- Łyżkę farszu kładziemy na środku okręgu i sklejamy pieroga. Dociskamy brzegi widelce.
- Pierogi gotujemy ok. 7-10 minut.
- Podajemy z przyprawami i koperkiem.
5 komentarze
Pierogi wyglądają obłędnie i zapewne tak samo smakują. Z pewnością wypróbuję w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dołączenie do akcji.
Ja również dziękuję. :) Pozdrawiam :)
UsuńFajne ciasto,niebanalny farsz.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie. I smakuje niebanalnie :)
UsuńTo koniecznie musi być pyszka!
OdpowiedzUsuń