Lekki kurczak według przepisu kung-pao z orzeszkami.
22:05:00
No i jest. Można powiedzieć, że wreszcie dorosłam do kuchni orientalnej. Jak wiadomo, kuchnia ta z reguły jest zdrowa i lekkostrawna. W mojej wersji to danie jest jeszcze zdrowsze i lżejsze, ponadto stanowi kopalnie zdrowia i energii (dobrej energii!). Przyrządzam je z ryżem i makaronem ryżowym, przy czym uważam, że w obu wersjach smakuje perfekcyjnie. Wedle uznania można dodać do niego ulubione warzywa, takie jak pędy bambusa, marchewkę czy seler. Danie najlepiej smakuje przygotowane w woku. Poniższe składniki starczą na dwie solidne porcje, z których każda ma 300 kcal.Polecam !
SKŁADNIKI:
- 1/2 piersi z kurczaka (100g) - 100 kcal
- 1/2 czerwonej papryki (115g) - 35 kcal
- biała cebula - 20 kcal
- woreczek ryżu lub dwie szklanki ugotowanego makaronu ryżowego - 300 kcal
- garść orzeszków (15g) - 90 kcal
MARYNATA:
- łyżka czerwonego wina ( wytrawne lub półwytrawne ) - 10 kcal
- łyżka sosu sojowego - 6 kcal
- kropla oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego lnu - 13 kcal
SOS:
- łyżka czerwonego wina - 10 kcal
- łyżka sosu sojowego - 6 kcal
- 3 łyżki pasty z chilli ( przepis - KLIK ) - 5 kcal
- 2 ząbki posiekanego czosnku - 10 kcal
- łyżeczka brązowego cukru - 20 kcal
WYKONANIE:
- Kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy, po czym odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
- Zamarynowanego kurczaka, pokrojoną paprykę i cebulę podsmażamy w woku na odrobinie oliwy.
- Gdy składniki się usmażą odkładamy je na talerz i wlewamy do woka składniki sosu.
- Gotujemy aż sos zacznie delikatnie bulgotać, wtedy dorzucamy podsmażone składniki.
- Całość dusimy około 15 minut, aby sos trochę zgęstniał.
- Ugotowany ryż lub makaron wrzucamy do sosu i podajemy.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
0 komentarze