Warzywne szaszłyki z sosem czosnkowym i kaszą gryczaną.
19:45:00
Warzywa... zawarte w nich witaminy oraz minerały, a także znikoma ilość kalorii sprawiają, że goszczą w naszej kuchni wyjątkowo często. Co jednak zrobić, jeśli skończyły nam się pomysły na ich podanie ? Szaszłyki ! Ten przepis stanowi idealną bazę bezmięsnego posiłku, sprawdzi się także jako dodatek do mięsa. Zdrowie i świetna forma... czego chcieć więcej ? W mojej wersji podałam szaszłyki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym (KLIK). Wyszło wybornie. Polecam! :)
SKŁADNIKI na dwa szaszłyki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1/2 papryki
- 1/2 cukini
- czerwona cebulka
- kilka pomidorów koktajlowych
WYKONANIE:
- Kukurydze kroimy w plastry i gotujemy ok.10 minut w osolonej wodzie.
- Cukinię kroimy w cienkie paski, paprykę oraz cebulę w drobną kosteczkę.( Sposób na paprykę i brak łez przy cebuli znajdziecie tutaj- KLIK)
- Warzywa obtaczamy w łyżeczce oliwy z oliwek i przyprawach.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
- Podajemy z sosem czosnkowym (KLIK) oraz kaszą gryczaną.
Smacznego :)
1 komentarze
świetne szaszłyki i jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuń